logo bankstelschoon

zelf bank reinigen - in 5 stappen hieronder

Zelf je Bank Reinigen in 5 Stappen

Je bank is een van de meest gebruikte meubelstukken in huis en kan na verloop van tijd vuil en vlekken verzamelen. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige stappen je bank weer laten stralen. Volg deze gids om je bank zelf te reinigen in vijf eenvoudige stappen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met reinigen, is het belangrijk om je bank goed voor te bereiden.

 1. Verwijder Kussens en Dekens: Haal alle losse kussens, dekens en accessoires van de bank af.
 2. Stofzuigen: Gebruik een stofzuiger met een borstelhulpstuk om vuil, stof en kruimels van het oppervlak en uit de hoeken van de bank te verwijderen. Vergeet niet de kussens afzonderlijk te stofzuigen.

Stap 2: Vlekken Behandelen

Vlekken kunnen een bank er slordig uit laten zien. Het is belangrijk om vlekken direct aan te pakken om te voorkomen dat ze intrekken.

 1. Spot Test: Test een kleine hoeveelheid van je reinigingsmiddel op een onopvallende plek om ervoor te zorgen dat het de stof niet beschadigt.
 2. Vlekken Verwijderen: Gebruik een mild reinigingsmiddel, zoals een mengsel van water en afwasmiddel of azijn, om vlekken voorzichtig weg te deppen. Gebruik een schone, witte doek om te voorkomen dat de kleur van de doek op de bank overgaat. Dep de vlekken, wrijf niet, om te voorkomen dat je de vlek verder in de stof wrijft.

Stap 3: Dieptereiniging

Voor een grondige reiniging van je bank kun je een diepreiniging uitvoeren.

 1. Reinigingsmiddel Aanbrengen: Gebruik een speciaal meubelreiniger of een mengsel van water en een beetje mild afwasmiddel. Breng dit aan op de hele bank met een schone doek of spons.
 2. Inwerken: Laat het reinigingsmiddel een paar minuten inwerken om het vuil los te maken.

Stap 4: Schoonmaken

Nu is het tijd om het reinigingsmiddel en het vuil te verwijderen.

 1. Afspoelen: Gebruik een schone, vochtige doek om de bank af te nemen en het reinigingsmiddel te verwijderen. Zorg ervoor dat je al het reinigingsmiddel verwijdert om te voorkomen dat er resten achterblijven die de stof kunnen beschadigen.
 2. Drogen: Laat de bank goed drogen. Gebruik indien nodig een ventilator of open ramen om het droogproces te versnellen.

Stap 5: Onderhoud

Om je bank in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk.

 1. Regelmatig Stofzuigen: Stofzuig je bank wekelijks om stof en vuil te verwijderen.
 2. Direct Vlekken Verwijderen: Behandel vlekken meteen om te voorkomen dat ze intrekken.
 3. Beschermende Hoezen: Overweeg het gebruik van afneembare en wasbare hoezen om je bank te beschermen tegen vuil en vlekken.

Verschillende Stoffen, Verschillende Aanpakken

Het is belangrijk om te weten dat verschillende stoffen verschillende reinigingsmethoden vereisen. Hier zijn enkele tips voor de meest voorkomende bankstoffen:

Stof

 1. Stofzuigen: Stof regelmatig om vuil en stof te verwijderen.
 2. Milde Reiniging: Gebruik een mengsel van water en mild afwasmiddel voor het verwijderen van vlekken. Test altijd eerst op een onopvallende plek.

Leer

 1. Stofzuigen en Afstoffen: Gebruik een zachte borstel of doek om stof te verwijderen.
 2. Specifieke Reinigingsmiddelen: Gebruik een speciaal leerreinigingsmiddel en conditioner om het leer schoon en soepel te houden. Vermijd het gebruik van water, omdat dit vlekken kan veroorzaken.

Microvezel

 1. Stofzuigen: Verwijder stof en vuil met een stofzuiger.
 2. Alcohol Oplossing: Gebruik een oplossing van water en isopropylalcohol (1:1) voor het verwijderen van vlekken. Dep de oplossing met een witte doek op de vlekken en borstel daarna de stof op met een zachte borstel.

Fluweel

 1. Stofzuigen: Gebruik een stofzuiger met een borstelhulpstuk om het fluweel op te frissen.
 2. Zijde en Water: Maak een mengsel van water en een beetje mild afwasmiddel. Breng dit aan met een zachte doek en dep de vlekken voorzichtig. Laat het drogen en borstel het fluweel daarna zachtjes op.

Conclusie

Het reinigen van je bank hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze vijf stappen en de juiste aanpak voor verschillende stoffen kun je je bank eenvoudig schoon en fris houden. Regelmatig onderhoud en snelle vlekverwijdering zorgen ervoor dat je bank er jarenlang mooi uitziet. Begin vandaag nog en geniet van een schone, comfortabele zitplaats in je huis!